1. 首页
  2. 英语
  3. 九年级英语
  4. 故事类阅读

阅读理解。 Once a group of 17-year-old schoolboys decided to break the world basketball marathon record (

一、题文

阅读理解。
     Once a group of 17-year-old schoolboys decided to break the world basketball marathon record (马拉
松记录). They wanted to play for ninety hours and that is to add six hours to the record. Each team has
nine players, with five at a time. The boys decided each person would play 21.5 hours and then rest for 2
hours. Then they started at 6 o'clock in the evening.
    The first night was very hard for the players. When it was their turn to rest, they were too excited to fall
asleep at once. After sleeping for a short time, they had to play again. On the second night, they fell asleep
as soon as they stopped. Some of them had trouble with their feet and hands, but the only serious problem
was a psychological (心理上的) one. Each boy was thinking: Why am I doing this? How can I play any longer?
    After the third night, The players knew they could finish the ninety hours. The basketball on the fourth
night was very slow. But in the final hours, the players got better. For the last few minutes, the players looked
as fresh as when they started. How happy everyone was!
1. In the story, there were ______ schoolboys playing basketball marathon.
A. 9
B. 14
C. 17
D. 18
2. Before this basketball marathon, the world record was ______.
A. 84 hours
B. 86 hours
C. 90 hours
D. 96 hours
3. The first night was hard for the players to fall asleep because ______.
A. they were too excited
B. they only slept for a short time
C. no one watched them play
D. it was very long
4. The word "fresh" in the sentence"…the players looked as fresh as when they started" means ______.
A. 新鲜的
B. 兴奋不已的
C. 精神饱满的
D. 伤痕累累的
5. Which of the following sentences is wrong?
A. Some of the boys were hurt when they played.
B. It was hard for the players to fall asleep at night.
C. The boys started playing at 6 o'clock in the evening.
D. In the end, the boys felt happy.

考点提示:故事类阅读

二、答案

1-5 DAACB

三、考点梳理

知名教师分析,《阅读理解。 Once a group of 17-year-old schoolboys decided to break the world basketball marathon record (》这道题主要考你对 故事类阅读 等知识点的理解。

关于这些知识点的“解析掌握知识”如下:

知识点名称:故事类阅读

考点名称:故事类阅读
  • 故事类阅读:
    文章一般描述的是某一件具体事情的发生发展或结局,有人物、时间、地点和事件。
    命题往往从故事的情节、人物或事件的之间的关系、作者的态度及意图、故事前因和后果的推测等方面着手,考查学生对细节的辨认能力以及推理判断能力。
    阅读这类材料时,同学们一定要根据主要情节掌握文章主旨大意,同时抓住每一个细节,设身处地根据文章内容揣摩作者的态度和意图,根据情节展开想象,即使是碰到深层理解题也可迎刃而解。

  • 故事类阅读注意:
    初中生接触到的阅读材料大都是故事类。
    阅读故事类的材料,应该抓住人物线索、地点线索、时间线索和情节发展线索。

    特别注意的是,以上线索往往是并存的。因为情节的发展总是涉及到人物的变化、时间的推移、场景的变换等。
    而阅读材料后的阅读理解往往会围绕这些内容设计一些事实类的理解题。

    凡事实类的理解题都可以从阅读材料的表层文字中找到答案。

    在阅读故事类短文时,应理解文章的深层含义,也就是它的主题。在此需要注意的是,现在的阅读理解题在测试事实类的理解题的同时,往往有一道推理类理解测试题.

本文来自投稿,不代表本站立场,如若转载,请注明出处:https://www.planabc.net/yingyu/350172.html