1. 首页
  2. 英语
  3. 八年级英语
  4. 人物传记类阅读故事类阅读

Mr. Clark worked in a newspaper, and he did a lot of important and difficult work, but then he began

一、题文

Mr. Clark worked in a newspaper, and he did a lot of important and difficult work, but then he began to forget things, and this made his work very difficult. One day he said to himself, “I’m going to go and see Dr. Martin about this.”
He waited in the doctor’s waiting room with the other patients, and then the nurse said to him, “You can go in and see Dr. Martin now”.
“Oh, doctor,” said Mr. Clark, ‘it’s terrible, I can’t remember anything for longer than half a minute, and it’s making my work very difficult. What can I do? Can you help me?”
The doctor said, “When did this start, Mr. Clark?”
“When did what start?” Mr. Clark said.
小题1:_______ made Mr. Clark work very difficult.  
A.Important workB.Working for a long time
C.Forgetting thingsD.Bad condition
小题2:_______ go to see Dr. Martin.
A.Mr. Clark himself decided to
B.Mr. Clark’s friend advised him to
C.The nurse asked Mr. Clark to
D.The other patient told Mr. Clark to
小题3:A patient is _______ .
A.a person who will die soonB.a person who is ill
C.a doctor’ s helperD.a doctor’s friend
小题4:Why did Mr. Clark ask Dr. Martin, “When did what start”?Because he forgot__________.
A.the timeB.his illnessC.the doctorD.the hospital
小题5:Which statement is TURE?
A.Mr. Clark didn’t know Mr. Martin before.
B.Mr. Clark should not see the doctor.
C.Mr. Clark could remember things as well as before.
D.Mr. Clark’s illness was serious.

考点提示:人物传记类阅读,故事类阅读

二、答案


小题1:C
小题2:A
小题3:B
小题4:B
小题5:D

试题分析:本文叙述了Clark先生因为平时的工作非常难又很重要,但是他感觉近几天总是爱忘事,所以他自己决定去看病,当大夫问他问题的时候,大夫刚说过的话他却想不起来了,看来他的病很严重。
小题1:细节理解题。根据then he began to forget things, and this made his work very difficult.因为他开始忘事,所以让他工作起来非常难,故选C。
小题2:细节理解题。根据One day he said to himself, “I’m going to go and see Dr. Martin about this.”他自己决定去看病,故选A。
小题3:细节理解题。根据He waited in the doctor’s waiting room with the other patients 和You can go in and see Dr. Martin now 可知patient 指的是得病的人,故选B。
小题4:细节理解题。根据What can I do? Can you help me?”可知他忘了自己的病情了,故选B。
小题5:推理判断题。根据“When did what start?” Mr. Clark said.和this made his work very difficult.他病得很严重,故选D。

三、考点梳理

知名教师分析,《Mr. Clark worked in a newspaper, and he did a lot of important and difficult work, but then he began》这道题主要考你对 人物传记类阅读故事类阅读 等知识点的理解。

关于这些知识点的“解析掌握知识”如下:

知识点名称:人物传记类阅读,故事类阅读

考点名称:人物传记类阅读
  • 人物传记类阅读:
    本类型选材主要是名人轶事。
    人物传记的叙述线索也常常以时间为序。内容一般不是一个人的生活流水账,而是选取主人公一些重要的人生阶段或生活片段来展开叙述。
    阅读时要把握主人公在此阶段发生的事对他本身或他人有什么重要的意义和影响。
考点名称:故事类阅读
  • 故事类阅读:
    文章一般描述的是某一件具体事情的发生发展或结局,有人物、时间、地点和事件。
    命题往往从故事的情节、人物或事件的之间的关系、作者的态度及意图、故事前因和后果的推测等方面着手,考查学生对细节的辨认能力以及推理判断能力。
    阅读这类材料时,同学们一定要根据主要情节掌握文章主旨大意,同时抓住每一个细节,设身处地根据文章内容揣摩作者的态度和意图,根据情节展开想象,即使是碰到深层理解题也可迎刃而解。

  • 故事类阅读注意:
    初中生接触到的阅读材料大都是故事类。
    阅读故事类的材料,应该抓住人物线索、地点线索、时间线索和情节发展线索。

    特别注意的是,以上线索往往是并存的。因为情节的发展总是涉及到人物的变化、时间的推移、场景的变换等。
    而阅读材料后的阅读理解往往会围绕这些内容设计一些事实类的理解题。

    凡事实类的理解题都可以从阅读材料的表层文字中找到答案。

    在阅读故事类短文时,应理解文章的深层含义,也就是它的主题。在此需要注意的是,现在的阅读理解题在测试事实类的理解题的同时,往往有一道推理类理解测试题.

本文来自投稿,不代表本站立场,如若转载,请注明出处:https://www.planabc.net/yingyu/332855.html